Spotify versus lege lp hoezen

De Millenial heeft een ontzettend snelle verandering meegemaakt. Zij hebben ook ontzettend belangrijke ontwikkelingen allemaal bewust meegemaakt. Denk hier bijvoorbeeld aan de verandering van cassetteband naar IPhone en Spotify. Vroeger hadden we allemaal dikke zwarte tv’s en videobanden. Nu hebben we flinterdunne tablets en tv’s waar we op kunnen streamen. We kunnen zelfs tegen ons elektronisch huishouden vertellen dat ze moet streamen op de tv. Dit heeft zich allemaal in de laatste 25 jaar ontwikkeld. Het is ook mijn verwachting dat als deze generatie eenmaal bejaard is, dat zij nog steeds goed met de tijd mee kunnen gaan. Dit hebben ze gewoon van vroeger meegekregen. Het doet mij ontzettend goed als ik een huis binnen kom waar de lp hoezen en verpakkingszakjes nog verspreid liggen door de kamer. Deze lp hoezen zijn voor mij een teken dat ondanks de enorme verandering, mensen nog steeds luisteren op een platenspeler.

Toen ik nog klein was

Nog voor de tijd van de Millenial waren lp hoezen met hun bijbehorende verpakkingszakjes altijd in iemands woonkamer te vinden. Dat was de enige manier om echt goede muziek te luisteren. Alle muziek werd ook uitgebracht als plaat. Daar stonden dan een stuk of 10 nummers op. Dus als wij een beetje gevarieerd wilde luisteren moesten we wel verschillende platen luisteren. Een huis houden met lp hoezen en lege verpakkingszakjes van deze lp hoezen was dus een goed teken. Het betekende dat een huishouden van muziek hield. Nu vind je nauwelijks meer lp hoezen. Niet dat dat erg is. Maar voor mij heeft een plattenspeler altijd een soort magie gehad. Je moet ze netjes uit de verpakkingszakjes halen en rustig de naald erop laten vallen. Het is het originele teken van een echte muziekliefhebber. Nu gaat alles via onze telefoon. Dat is prima, alleen heb ik er niet heel veel feeling bij.

Alles via de Sonos

Ik heb zelf ook Sonos en ik vind dat hier prachtig geluid uit komt. Het enige waar ik niet van hou is dat ik mijn platenspeler hier niet op kan aansluiten. Dat betekent dat ook in mijn huis af en toe de lp hoezen missen. Soms vind ik ook geen lege verpakkingszakjes meer van verlopen lp hoezen, terwijl dit vroeger gebruikelijk was. Ik vind het niet erg om met de tijd mee te gaan. Maar wat de Millenial mist is hun gevoel van traditie. Misschien dat het voor hun te snel is gegaan. Ze voelen niet de magie van “de oude manier”. Trends zijn geweldig, en technologische ontwikkelingen ook, alleen krijg ik geen magisch gevoel van mijn Sonos. Wel van lege lp hoezen.