Hekel aan schoonmaken

Het is vrijdag en voor mij de dag dat ik altijd mijn huis schoonmaak. Een vervelende klus als je het mij vraagt. De oudste kinderen zitten op school, de jongste slaapt en dus een mooi moment om snel het huis schoon te maken.

Waar begin je

Meestal begin ik om de vaatwasser uit te ruimen en maak ik tegelijkertijd de keuken schoon. Alle kastjes krijgen een nat doekje over zich heen en de planken worden stofvrij gemaakt. Dan de rest van de woonkamer. Met de plumeau ga ik over alle wandplanken en kasten heen zodat deze geen stof meer hebben. Daarna nog een doekje erover en afdrogen maar. Voor de tv hebben we speciale doekjes waarmee je alle vingerafdrukken kan weghalen. Want met kinderen in huis zie je die overal.

De ramen zemen vind ik nog het moeilijkste en de vervelendste klus. Maar ook deze klus is echt een must als je kleine kinderen in huis hebt. De vingerafdrukken staan overal om maar niet te spreken van de lijm en plakband resten op de ramen. Met een emmer gevuld met warm water en een scheutje afwasmiddel begin ik ook aan deze klus.

Toch maar uitbesteden?

Twee uur later heb ik de hele woonkamer en gang schoongemaakt. Alles ziet er weer ‘spik en span’ uit inclusief alle spiegels en ramen. Wat een klus. En zodra de kinderen weer thuis komen beginnen we weer vrolijk opnieuw. Nu heb ik alleen nog maar de woonkamer en gang gedaan. De twee bovenverdiepingen moeten ook nog. Vaak begin ik vol goede moed aan de woonkamer, even later de kinderkamers en heb dan totaal geen zin meer om onze slaapkamer te doen. Die kamer wordt altijd uitgesteld tot het laatste moment. Vaak krijg ik een foldertje in de brievenbus met aanbevolen schoonmaakbedrijven. Zo ook van het schoonmaakbedrijf Nieuwegein. Ik besluit om maar eens te bellen om te vragen wat het tarief is en binnen hoeveel uur zij denken mijn huis volledig schoon te krijgen. Een vriendelijke dame neemt op en geeft me alle informatie die ik nodig heb. Ik besluit om een vrijblijvende afspraak te maken voor volgende week. Eens kijken hoe ze te werk gaan en of het mijn geld waard is. Want laten we eerlijk zijn, het kost een hoop geld om een professioneel bedrijf in te huren tegenwoordig. De week verstrijkt en het huishouden ook. Er komt een sympathieke dame bij ons schoonmaken. Binnen 4 uur tijd heeft ze mijn hele huis van top tot teen schoongemaakt. Zo kan ik het echt niet zelf. En die € 100,- die ik kwijt ben, is het geld meer dan waard.