Een gecertificeerd vertrouwenspersoon: dat geeft vertrouwen
Ieder middel tot groot bedrijf zou in ieder geval één gecertificeerd vertrouwenspersoon moeten hebben. Een persoon die gaat voor transparantie in de organisatie, maar waar u ook terecht kunt als het niet gaat zoals het zou moeten. Een gecertificeerd vertrouwenspersoon is de aangewezen persoon om mee in gesprek te gaan op het moment dat u gepest wordt, er sprake is van overschrijding van normen en waarden én wanneer er seksuele intimidatie plaatsvindt. Deze vertrouwenspersoon is er voor u. Maar dan moeten ze er wel zijn. Een opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon is dan een goed idee.
Hoe werkt een opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon?
Het gaat hier om een opleiding van 3 of 4 dagen waarin alles wordt besproken wat te maken heeft met het werk van een vertrouwenspersoon. U leert moeilijke gesprekken te voeren, de wegen die te bewandelen zijn en u leert luisteren. Ook is zelfreflectie een belangrijk onderdeel van de opleiding. U krijgt huiswerkopdrachten en dient 100% aanwezig te zijn (geweest) bij de gegeven cursusdagen. Drie of vier cursusdagen lijkt niet zo veel, maar het gaat hier om intensieve dagen waarin u veel informatie krijgt. Ook is het tussen de cursusdagen door de bedoeling dat u de eigen organisatie eens onder de loep neemt. De cursus wordt afgesloten met een toets en een reflectieverslag.
Wat is het voordeel voor de werkgever?
Door een gecertificeerd vertrouwenspersoon in te schakelen of iemand uit de organisatie de cursus te laten doen, is er altijd een aanspreekpunt binnen de organisatie waar uw medewerkers terecht kunnen bij grensoverschrijdend gedrag en andere ongewenste gedragsvormen. Door de certificering kan er geen misverstand ontstaan over de kennis en kunde van de vertrouwenspersoon. Hierdoor zal er ook minder verzuim optreden en zal uw personeel zich veiliger voelen binnen de eigen organisatie.
Zijn er nog meer voordelen te noemen?
Voor het personeel is het fijn om één vast aanspreekpunt te hebben binnen de organisatie. Iemand die weet wat hij of zij doet en daarnaar kan handelen. De vertrouwenspersoon zelf heeft echt steun aan de certificering. Tijdens de cursus heeft de vertrouwenspersoon niet alleen veel geleerd over ongewenste omgangsvormen, maar ook over de eigen kijk daarop. Ook contacten, opgedaan op de cursus, met andere vertrouwenspersonen kunnen helpen het werk nog beter uit te voeren. En dan is er nog de nascholing, of Permanente Educatie. Blijven leren en blijven ontwikkelen staan hierbij centraal. Alleen zo kan de gecertificeerde vertrouwenspersoon zich blijven ontwikkelen én zich blijven inzetten voor het personeel.