Alles wat je wil weten over reductoren, elektromotoren en frequentieregelaars

Wanneer je gebruikmaakt van aandrijfsystemen zullen de woorden reductoren, elektromotor en frequentieregelaar je niet vreemd voorkomen. Toch kan het zo zijn dat je pas net begint in de wondere wereld van techniek. Speciaal voor jullie heb ik deze blog geschreven. Omdat ik ook ooit een groentje was die niet wist waar hij het zoeken moest. Alles over reductoren , elektromotoren en frequentieregelaars vindt je dus hier!

Elektromotor

Een elektromotor is een benaming voor machines waarbij elektrische energie omgezet wordt in mechanische energie. Hierdoor kan bijvoorbeeld een lopende band worden aangedreven. De elektromotor wordt gebruikt om onderdelen binnen een machine te bewegen. Veelal betreft het een ronddraaiende beweging, maar er zijn ook lineaire motoren. Je hebt natuurlijk verschillende soorten motoren en het is afhankelijk van het vermogen van het systeem, wat voor soort motor je nodig hebt. Zwaardere systemen, hebben bijvoorbeeld zwaardere motoren nodig. Er zijn gelijkstroom- en wisselstroommotoren. Dit geeft het type voedingspanning aan waarop de elektromotoren aangesloten moeten worden. Om de snelheid van de elektromotor te regelen worden er vertragingskasten (ook reductors genoemd) gebruikt.
Er zijn verschillende reductoren die de snelheid van de motor meer of minder reduceren.

Reductoren

Een reductor is zoals ik al zei een vertragingskast. Zij zorgen er voor dat de snelheid van de motor gereduceert wordt. Wanneer het toerental van de elektromotor te hoog is en het gevraagde aandrijfmoment te laag, dan is het noodzakelijk een motorreductor toe te passen. Een motorreductor wordt in het Engels aangeduid als gearmotor of geared motor. Dit is handig om te weten, aangezien je soms ook met buitenlandse klanten te maken krijgt. Welke soort reductor je nodig hebt is volledig afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Ik raad je dus ook altijd aan om informatie te vragen bij de winkel of webshop waar je deze wil gaan kopen. Zij kunnen je specialistisch advies geven en verder helpen.

Frequentieregelaars

Als laatste nog wat over frequentieregelaars. Een frequentieregelaar of frequentieomvormer of kortweg drive in het jargon is een elektronische vermogensschakeling die in staat is de frequentie van een aangeboden voeding te veranderen terwijl de spanning mee varieert zodat het koppel behouden blijft. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In het kort gezegd is een frequentieregelaar is een apparaat dat wordt gebruikt om het toerental van een elektromotor te regelen om: 

  • De procesregeling te verbeteren
  • Het energieverbruik te beperken en efficiënt energie op te wekken
  • Mechanische spanningen op motorregelingstoepassingen te verminderen
  • De werking van diverse toepassingen met elektromotoren te optimaliseren

Frequentieregelaars kunnen ook worden ingezet om energie van natuurlijke bronnen zoals zonen wind om te zetten en die naar het elektriciteitsnetwerk te verzenden of die in te zetten voor lokaal gebruik. Dit maakt het een apparaat die steeds vaker gebruikt zal worden in de wereld.

Als je nog meer vragen hebt over deze onderwerpen, raad ik je aan contact op te nemen met de specialisten op dit gebied.