De ontwikkeling van papierloze administratie

Door al die protesten over recente ontwikkelingen, denk je als bedrijf misschien ook steeds meer na over de mogelijkheden om duurzaam te werken. Ik heb het natuurlijk over de protesten omtrent de nieuwe stikstof-regeling en nog veel meer, maar genoeg daarover. Niet alleen kun je op allerlei manieren bijdragen aan onze duurzame samenleving. Soms is het zelfs productiever om over te stappen op een andere methode of plan van aanpak. Een perfect voorbeeld hiervan is de administratie van jouw bedrijf. Keer op keer stapels papieren doorzoeken, kost veel tijd en is niet erg efficiënt. Gelukkig kun je op diverse manieren papierloze administratie toepassen. Zo kun je echt al het papier de deur uitdoen of direct wat dingen aanpassen waardoor het werk zelfs makkelijk wordt. Hoe dan? Dat bespreek ik uitvoerig in mijn blog vandaag!

Online personeelsplanning

De meest eenvoudige manier waarop je direct papier kunt besparen en duurzaam te werk gaat? De personeelsplanning updaten. Wanneer je nog op de ouderwetse manier het rooster maakt, dan is het hoog tijd dat je meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Het is tegenwoordig namelijk ontzettend eenvoudig om online de personeelsplanning te maken. Ten eerste bespaar je op die manier enorm veel tijd. Het online systeem verzamelt de beschikbaarheid van het personeel. Hierdoor krijg jij direct inzichtelijk wie er allemaal een dienst op zich kan nemen. Dat kan echt een wereld van verschil zijn wanneer je bijvoorbeeld veel werkt met part-timers. Ten tweede heeft iedereen altijd de personeelsplanning in de hand – letterlijk! Doorgaans worden dit soort programma’s geleverd met hun eigen app. Hierdoor hoeven werknemers simpelweg alleen in de app in te loggen en zien ze direct wat het rooster is. Ideaal toch? Dat zijn een greep voordelen, naast het feit dat je ook duurzamer bezig bent.

Nog meer processen papierloos

Uiteraard zijn er nog meer manieren waarop je jouw bedrijf papierloos kunt maken. Het is theorie mogelijk om alle processen zonder papier uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het vergaderen. Het notuleren en aantekeningen maken kan natuurlijk gewoon op een laptop. Dat is echter niet de enige manier. Er zijn tegenwoordig ook allerlei apps te vinden die je kunnen ondersteunen zodat jij geen papier hoeft te gebruiken. De app is zo slim, dat zelfs het notuleren, de agenda samenstellen en documenten toevoegen wordt uitgevoerd door de app. Een ander proces dat je papierloos kunt maken, is de boekhouding. Zo worden steeds meer arbeidscontracten volledig digitaal afgehandeld en verder facturen online verstuurd. Als je er logisch over nadenkt, is het dus helemaal niet zo ingewikkeld om papierloos te werk te gaan. Zou je het echt willen, dan is het zelfs mogelijk om helemaal geen papier meer te gebruiken binnen het bedrijf. Misschien op het toiletpapier na dan.