Een betere wereld begint bij jezelf

Het is op dit moment misschien wel een van de meest trending topics in Nederland en ver daarbuiten: de verandering van het klimaat. Hoewel de grote bedrijven en bijbehorende bedrijfstakken druk aan het bakkeleien zijn wie er voor moet opdraaien, kun je natuurlijk altijd bij jezelf beginnen. Scheid jij jouw afval al bijvoorbeeld? Of laat ik het anders vragen, gooi jij jouw afval überhaupt netjes weg? Het begint natuurlijk allemaal met de juiste prullenbak. Wanneer je een prullenbak koopt zijn er, ook al zou je het vooraf misschien niet weten, een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. 

Waar komt de prullenbak te staan?

Koop je een prullenbak dan zul je ontdekken dat ze er in allerlei soorten en maten zijn, letterlijk. Van een heel klein pedaalemmertje die je in je badkamer zet voor klein afval tot gigantische prullenbakken met verschillende compartimenten voor verschillende soorten afval en alles daar tussen in. Wil je bijvoorbeeld een prullenbak voor in de keuken aanschaffen? Dan is het ook raadzaam om na te denken over een variant waarbij je niet fysiek contact met het deksel hoeft te hebben. Er zijn verscheidene oplossingen hiervoor bedacht. Zo is er de klassieke pedaalemmer waarmee je met een voetafdruk de prullenbak opent. Een nieuwere trend die zichtbaar is zijn de prullenbakken met de zogeheten sensoren. Wanneer je met je hand voor het deksel zwaait, pikt de sensor de beweging op en zal het deksel vanzelf openen en na een aantal seconden ook weer sluiten. Veel mensen zien vooral dit laatste als een unique selling point bij het kopen van een prullenbak.

Afval scheiden

Zoals gezegd is het klimaat een van de meest besproken onderwerpen van dit moment. Om de opwarming van de Aarde tegen te gaan moeten wij als bewoners zoeken naar duurzame oplossingen. Een daarvan is afval scheiden zodat bepaalde soorten afval gemakkelijk gerecycled kunnen worden. Ga je een prullenbak kopen, dan kun je gaan kijken naar het aantal compartimenten die deze bezit. Waar de kleinste prullenbakken slechts twee compartimenten bezitten, zijn er ook prullenbakken met wel vijf verschillende compartimenten. Ontzettend handig wanneer je jouw GFT-, plastic-, papier-, chemisch- en aluminium afval wilt scheiden. Op deze manier is het een fluitje van een cent om bij te dragen aan een schoner milieu. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste prullenbak aan te schaffen en vervolgens het gescheiden afval op de juiste plaats van bestemming te brengen, zodat deze gerecycled kan worden.