Een spirituele dimensie aan je leven toevoegen

In Nederland zijn steeds minder mensen religieus, er zijn steeds meer Nederlanders voor wie religie een minder belangrijke rol speelt in het leven en ze identificeren zichzelf vaak als agnost of atheïst. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem maar het is interessant dat ook heel weinig mensen zich als spiritueel beschrijven. Vaak worden religieus en spiritueel als eenzelfde gezien maar dit is niet persé waar. In onze stressvolle, materiële wereld waar we vaak druk bezig zijn met meer geld verdienen en meer spullen kopen, merken we dat dit vaak niet tot meer geluk leidt. We pleiten dan ook voor het toevoegen van een spirituele dimensie in het leven. In dit artikel bespreken we simpele manieren waarop je meer spiritueel kunt worden.

Ontdek wat je gelooft

Je zult misschien niet een specifiek geloof zoals aanhangen. Je bent niet Katholiek, Protestants of Moslim. Maar je kunt wel gaan nadenken over waar je wel in gelooft. Misschien ben je volledig atheïst en ga je uit van de wetenschap, van wat bewezen kan worden. Maar misschien geloof je wel in een leven na de dood bijvoorbeeld. Lees over verschillende religies en filosofieën. Je hoeft niet specifiek een religie aan te hangen maar je kunt wel goede ideeën verzamelen en die in je eigen leven meenemen. Praat bijvoorbeeld met een online medium.

Help anderen

Onze cultuur is zeer individueel gefocust. Natuurlijk willen we allemaal voor onszelf een gelukkig leven creëren. Maar tegelijkertijd kan deze constante focus op onszelf er ook voor zorgen dat we juist ongelukkig worden. Een goede manier om meer spirituele voldoening te halen uit het leven is door een focus te leggen op andere mensen helpen. De voldoening die je hieruit krijgt is gigantisch. Door anderen te helpen, help je dus ook jezelf.

Mediteer

Meditatie is natuurlijk een traditionele, spirituele gewoonte afkomstig uit India en Zuidoost-Aziatische landen. Het is een spirituele oefening die ook door steeds meer moderne westerse wetenschappen wordt aangewezen als zeer goed voor de mentale en geestelijke gezondheid. Als je graag wilt beginnen met mediteren is het niet persé nodig om meteen urenlang per dag stil te zitten. Weinigen van ons hebben daar tijd voor. Je kunt al beginnen met meditatie met slechts zo’n 20 minuten per dag.

Ga de natuur in

Logisch en sowieso een veel besproken tip, ga de natuur in. Het is helaas iets wat velen van ons te weinig doen. We zitten vast in de stad en achter onze computers. Een lange wandeling in een lokaal bos is al een zeer goede manier om rust te vinden.