Een opgeknapt huis om jaren van te genieten!

Ongeveer een jaar geleden heb ik groot geïnvesteerd in het opknappen van mijn oude woonboerderij. Ik wilde het geheel graag wat moderner maken en voornamelijk ook onderhoudsvriendelijk, geen jaarlijkse schilder in de stijgers, gewoon weerbestendige materialen.

Allereerst ben ik begonnen met het dak, de oude houten boeidelen begonnen te rotten en de verflaag was niet tot nauwelijks meer zichtbaar. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikt materiaal kwam ik trespa tegen, deze platen staan bekend om de sterke en vooral weerbestendige eigenschappen – precies waar ik naar opzoek was.

Externe renovatie

Trespa, ook wel HPL platen, High Pressure Laminate, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Rood, paars, blauw, groen, geel, mat, glanzend of toch een natuurlijke houtlook er is van alles mogelijk. Nu moest het bij mijn huis natuurlijk niet te modern worden, dus heb ik gekozen voor een zeer mooi crème kleurige afwerking, die een jaar na het plaatsen van de platen nog steeds net zo perfect van kleur is.

Ook de externe muren moesten onderhanden genomen worden, grote klimop planten bedekte zo ongeveer de hele lengte van het huis. Van de bakstenen was niets meer terug te zien. Voor een hedendaagse keus ben ik gegaan voor een egaal geheel. Waar er voorheen niks van bakstenen te zien was door de klimop, zit er nu een mooie laag cement op.

Interne renovatie

Het pand heeft daarnaast op het gebied van interne ruimte een flinke verandering doorgemaakt. Door het plaatsen van twee lange dakkapellen aan beide lange zijdes van het pand, zijn er op de bovenverdieping open en vooral lichte ruimtes ontstaan.

Binnenshuis is er ook het een en ander veranderd. Alle oude keukenkastjes zijn er met een klein beetje geweld uitgeslagen en ook de badkamer heeft het niet overleefd. Bij een ‘moderne’ boerderij horen namelijk geen oude houten keukenkastjes of donkerbruin sanitair. In plaats hiervoor zijn mooie lichte tinten gekozen. Een witte keuken met eikenhout blad en een lichte badkamer vol moderne spotjes en een regendouche.

Als laatste grote klusje hebben ook alle interne muren en de vloer van het pand een likje verf gehad. Van donkere bakstenen naar heerlijk frisse lichte muren. De vloer is wel authentiek gebleven echter is de samenstelling wel veranderd. Voorheen bestond de gehele vloer uit vierkanten op elkaar aansluitende stenen, die zijn allemaal met gebruik van een drilboor eruit gesloopt, waarna er vloerverwarming en een eikenhouten vloer is teruggelegd.

Een grote investering voor een moderne boerderij die het zeker waard is geweest. Een jaar later geniet ik en mijn familie nog volop van alle veranderingen aan het interne en externe interieur van het huis.