De voordelen van EPDM folie

Zoals je misschien wel weet, zijn er verschillende methodes in dakbedekking. Zo heb je onder andere bitumen, PVC en EPDM. Die laatste, EPDM, ook wel Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een duurzaam synthetisch rubber en is de afgelopen paar jaren uitgegroeid tot een trend in het bedekken van platte daken. Maar wat zijn precies de voordelen van EPDM tegenover bijvoorbeeld PVC? En waar kan het nog meer voor worden ingezet dan alleen het waterdicht maken van gebouwen?

Allereerst natuurlijk een korte uitleg over EPDM folie zelf. De folie wordt voornamelijk dus gebruikt als een waterkerende laag op platte daken en daarnaast ook steeds meer voor het waterdicht maken van kelders en andere ruimtes van gebouwen. Maar niet alleen in de bouw komt het synthetische rubber goed van pas,  ook sectoren zoals de auto en transport industrie halen grote voordelen uit het gebruik van deze folie.

Gebruiksvriendelijk

Misschien wel het grootste voordeel van EPDM folie is de gebruiksvriendelijkheid. Zo hoeft het niet gebrand te worden bij het plaatsen, zoals dat wel gedaan moet worden bij het materiaal bitume. Ook zijn meerdere methodes om de dakfolie aan te brengen, zo kan het worden verlijmd, mechanische worden bevestigd en met een soort ballast, zoals dakgrind, worden geplaatst.

Milieuvriendelijk

De folie is op het gebied van milieu ook een zeer een slimme keus. Het rubber is een goede bodem voor bijvoorbeeld de groei van algen en mossen en brengt dus een groen aanzicht met zich mee. Door de makkelijke groei van algen op de EPDM, wordt de folie ook ingezet voor de bouw van visvijvers. Goed voor de natuur en de vissen. Een ander milieuvriendelijk pluspunt is het feit dat op den duur het synthetisch rubber ook volledig te recyclen is!

Levensduur

Een groot voordeel van EPDM folie is de elasticiteit. Door het grote rekbare vermogen kan het goed tegen grote temperatuurverschillen, die in Nederland nog weleens aanwezig zijn. Zo levert het krimpen en uitzetten van EPDM geen slijtende resultaten, zoals scheuren of breuken, met zich mee. Dit resulteert weer in een langere levensduur en leef je de komende +/- 40 jaar zonder lekkage in een knus huis!

Al met al brengt het gebruik van EPDM niet alleen in de verwerking ervan, maar ook de levensduur en de milieuvriendelijkheid, grote voordelen met zich mee. Een trend wat de komende jaren niet alleen in de bouw van gebouwen en huizen, maar ook in andere sectoren zal blijven groeien.