Struikelblokken in ZZP-land

ZZP-pionier

Ik weet nog goed toen ik voor mij zelf begon. Het woord ZZP of Freelancer was toch nog erg nieuw en mensen die dit deden waren eerder uitzondering dan regel. Als je mensen vroeg naar hun mening over ZZP’ers varieerde dit van ‘gevaarlijk!’  tot ‘hij is vast rijk want hij mag al het geld zelf houden!’ en meer was er eigenlijk niet echt over bekend. De reden waarom ik ben gaan ZZP’en was met name praktische overwegingen. Ik was altijd klusser in loondienst, maar waarom zou ik mezelf niet gaan verhuren op de tijdstippen dat het mij uitkwam, in plaats van mijn baas? Mijn kindjes waren nog jong en mijn vrouw werkt in het ziekenhuis, waardoor ze veel wisselende diensten heeft. Dat maakte het rondkrijgen van de oppas af en toe absoluut onmogelijk. We besloten daarom dat zij gewoon lekker door zou gaan met haar werk (het was voor haar toch meer een passie van voor mij) en ik voor mijzelf zou beginnen zodat ik mijn werkrooster aan de hare en aan ons gezinsleven kon aanpassen. Het was even wennen, ik liep heus tegen het één en ander aan maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht en onderhand durf ik volmondig te zeggen dat ik een volwaardige ZZP’er ben.

Struikelblokken

Mede doordat ik er zo vroeg bij was en al enige jaren succesvol freelance, krijg ik vaak van andere ZZP’ers vragen over de twee standaard struikelblokken. Dat zijn:

  • Is de boekhouding niet doodeng? Nee, valt mee. Wel veel cijfertjes en als je er niets vanaf weet kan het fijn zijn om een extern iemand hier even naar te laten kijken. Wat ik met name deed was niet zozeer de boekhouding uitbesteden, maar iemand vragen me dit uit te leggen. Dan kan je het uiteindelijk gewoon zelf doen. Scheelt weer.

  • Moet je niet heel veel geld hebben om jezelf een goede start te geven? Nee, ook dat valt mee. Het is fijn een buffertje te hebben voor de eerste maanden, maar dat kan natuurlijk ook doordat je partner een vaste baan heeft. En het investeren in jezelf kan je gaandeweg steeds meer doen. Denk daarbij aan gereedschap. Nu ik meer gespecialiseerd te werk ga heb ik daar steeds andere materialen bij nodig. Deze kan je kopen of huren bij Bouwmaat. Ik huur de materialen die ik niet vaak nodig heb in plaats van ze zelf aan te schaffen. Scheelt weer centjes.

Maar behalve deze twee zijn er natuurlijk nog tig andere struikelblokken. Echter zijn die ook allemaal weer op te lossen. Waar liep jij zoal tegenaan? Laat het me weten!