Het begin van het studiejaar

De studie is alweer een aantal weken begonnen. We hebben alweer een aantal deadlines gehad en de eerste tentamens staan alweer op de planning. Momenteel ben je misschien wel tegen een aantal ‘problemen’ aangelopen zoals een laptop die gecrasht is, vergeten presentatie en een verloren OV. Daarom neem ik je mee in een aantal slimme tips om het jaar zo succesvol mogelijk af te maken.

Een frisse start

Dit had je misschien aan het begin van het schooljaar moeten doen, maar een maand later kan dit ook nog goed gedaan worden – het opruimen van alle troep. De perfecte start begint bij een fris en overzichtelijk begin. Welke oude schoolspullen heb je niet meer nodig en vooral wat kan er weg? Zorg ervoor dat je alles voor je nieuwe studie aanschaft. Check hiervoor de boekenlijst en bedenk handige accessoires zoals pennen, schriften en een USB-stick, of een usb kabel om al je documenten op een harde schijf over te zetten.

Leer de omgeving kennen

Studeren betekend voor de meeste ook het ontdekken van een nieuwe stad. Neem een dagje vrij van werk en ga op onderzoek uit in de stad. Waar zit de bibliotheek, wat zijn leuke hide-outs voor studenten en ook belangrijk – waar kan ik eventueel rustig studeren buiten de schoolmuren om.

Het financiële plaatje

Studeren betekend ook onvoorziene kosten. Naast de kosten van school zelf zoals collegegeld, boeken en software, zijn er voor de studenten die op kamers gaan ook een hoop andere kosten. Maak daarom voor jezelf ook een financieel plaatje met huurkosten en een bedrag wat naar voedsel en andere ‘vaste lasten’ gaat. Uiteindelijk heb je een idee van hoeveel geld je over houd aan het eind van de maand voor leuke dingen!

Plannen plannen plannen

Als student heb je een druk leven. Vrije tijd, werk en studeren zijn soms lastig te combineren. Richt je leven dan ook passend in. Maak bijvoorbeeld een wekelijkse planning of schaf een papieren agenda aan. Daarnaast is reistijd ook een belangrijke factor in de tijd die je per dag overhoudt voor andere dingen. Moet je bijvoorbeeld maar 10 minuutjes met de fiets, of ben je dagelijks 3 uur bezig om heen en weer van huis naar het college te komen.

Na al deze tips is er nog één essentieel ding waar je aan moet denken als student. De beste voorbereiding begint bij een uitgerust lichaam. Neem dan ook vooral de tijd voor jezelf, de studententijd is een leuke tijd dus geniet er ook vooral van!