Dit moet je weten over de salderingsregeling anno 2019

Bedrijven in Nederland stappen anno 2019 steeds vaker over op een duurzamere bedrijfsvoering. Dat is niet heel vreemd: duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de wereld, óók in het bedrijfsleven. Er zijn verschillende manieren om je steentje bij te dragen aan een beter milieu en een groenere wereld. Je kunt overstappen op groene energie, je kantoorpand laten isoleren, zelf groene energie MKB opwekken en kiezen voor een papierloos kantoor. Ondernemers die zelf zakelijke energie opwekken, krijgen te maken met de salderingsregeling. Maar wat betekent die regeling precies en wat moet je verder weten over de salderingsregeling? Je leest het in dit artikel.

Wat is de salderingsregeling?

Wek je binnen je bedrijf je eigen zakelijke energie op met behulp van zonnepanelen of een windturbine? Dan heb je te maken met de zogeheten salderingsregeling. Vrijwel iedere ondernemer die groene energie opwekt, wekt meer op dan er verbruikt wordt. Alle extra energie wordt teruggeleverd aan het openbare energienet. Je elektriciteitsmeter geeft precies aan hoeveel energie je teruggeleverd hebt. Dit wordt uiteindelijk verrekend met de energiekosten, leveringskosten en energiebelasting, van het gesaldeerde verbruik die je moet betalen. Stel: je eigen zakelijke verbruik is 3000 kWh en je levert met je zonnepanelen 2000 kWh terug. Dan hoef je nog maar 1000 kWh te betalen in plaats van 3000 kWh. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over dergelijke rekenvoorbeelden voor salderen.

Salderingsregeling verdwijnt vanaf 2023

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat de salderingsregeling zoals we die nu kennen vanaf 2023 langzaam maar zeker verdwijnt. Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat maakte in april bekend dat de regeling in 2030 volledig verdwenen moet zijn. Wees niet bang, want het is niet helemaal gedaan met de vergoedingen voor het opwekken van je eigen stroom. Vanaf 2030 krijg je alleen een (waarschijnlijk wel lagere) vergoeding voor al het stroom dat je teruglevert. Het verdwijnen van deze regeling betekent dus dat je geen vermindering in kosten kunt krijgen wanneer je eigen opgewekte groene stroom teruglevert. Hoewel er aardig wat kritiek was op deze beslissing, vertelde Wiebes dat dit juist een eerlijke, eenvoudige en gebruikersvriendelijke oplossing was. Op deze manier kunnen mkb’ers niet meer onterecht profiteren en zorgt het verder niet voor het overstimuleren van zonnepanelen.

Verplicht aan de dubbele meter met zonnepanelen

Hierbij is het goed om te weten dat iedere bezitter van (zakelijke) zonnepanelen vanaf 2023 een dubbele energiemeter moet hebben. Met een dubbele meter is het namelijk gemakkelijker om te controleren wat er teruggeleverd wordt aan het energienet. Dit kan een slimme meter zijn, maar is zeker niet verplicht zolang er maar dubbel geteld kan worden. Het voordeel van zo’n dubbele meter is dat je als ondernemer gemakkelijker je aangifte voor de energiebelasting kunt doen. Je ziet immers precies wat je hebt teruggeleverd. Iedere ondernemer met zonnepanelen krijgt voor het bovengenoemde jaartal zo’n dubbele meter aangeboden door de netbeheerder, mocht je er nog geen één hebben. Zodra die meter eenmaal geïnstalleerd is bij iedere onderneming met zonnepanelen, kan het afbouwen van de salderingsregel beginnen.