De kosten van een zakelijke lening

Als u een zakelijke lening wil gaan afsluiten, is het belangrijk om te weten wat zoiets gaat kosten. U moet van tevoren goed weten of u de kosten aankunt en of de lening de investering waard is. Als u een gezond bedrijf hebt dat voldoende winst draait en aan het groeien is, zal het waarschijnlijk geen probleem zijn. Toch moet u eigenlijk altijd een grondige check uitvoeren voordat u een lening afsluit. 

Totaal berekenen

Zakelijk lening berekenen is iets wat u sowieso moet doen. Dat kan online. Dan krijgt u een kort overzicht van de verwachte kosten van de lening die u in gedachten heeft. Maar vergeet niet dat dit slechts een schatting is. Als u echt een gedetailleerde en accurate schatting wil, moet u dat met uw kredietverstrekker bespreken. 

Rentekosten

Over een lening betaalt u rente. En dit is gelijk de hoogste kostenpost van een zakelijke lening. De hoogte van de rente hangt af van een aantal factoren: de looptijd van de lening, de terugbetalingscapaciteit van het bedrijf, onderpand, en uw ervaring als ondernemer. Daarnaast is er de keuze tussen een vaste of een variabele rente. Een vaste rente blijft de gehele looptijd hetzelfde, en kan daardoor toevallig hoog of juist laag uitvallen, en een variabele rente verandert met de markt mee. Met een variabele rente loopt u meer risico, maar het kan daardoor ook zeer gunstig uitpakken. Over het algemeen is het rentepercentage voor een zakelijke lening zo’n 4% tot 8,75%. 

Jaarlijkse kosten

Jaarlijkse kosten zijn niet hetzelfde als rentekosten. Dit is een andere kostenpost. Onder jaarlijkse kosten verstaat men de beheer- of administratievergoeding. Dus eigenlijk is dit vergelijkbaar met een soort servicekosten die u betaalt tijdens de looptijd van uw lening. Deze kosten zullen ongeveer 0,5% tot 1,25% van het totaalbedrag bedragen. Let op: sommige aanbieders verwerken deze kosten al in de rentekosten. Check dus goed hoe uw kredietverstrekker dit regelt. 

Kosten vervroegd aflossen

Als u eerder wil kunnen aflossen als dat zo uitkomt, moet u van tevoren goed onderzoeken of dat bij uw kredietverstrekker wel kan. Sommige kredietverstrekkers brengen namelijk een boete in rekening bij vervroegd aflossen. En bij andere kan het boetevrij. Vervroegd aflossen klinkt als iets om later over na te denken, maar dat is een valkuil: voorkom problemen door er bij het afsluiten van de lening alvast een keuze over te maken.  

Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van de kosten die er komen kijken bij het afsluiten van een zakelijke lening. Vraag bij voorkeur een financieel adviseur aan, en maak altijd weloverwogen beslissingen.